19 Temmuz 2009 Pazar

Rain Man


















Kim ne derse desin şu an Hollywood’da aktif çalışanlar arasında en iyi isimdir Hans Zimmer. John Williams’dan daha başarılı bulurum ben. Enstrüman seçimi, çeşitliliği, sahnelere uygunluğu vs. gibi etkenleri göz önüne alınca diğerlerinin arasından hemen sivrilir.

Bu filme yaptığı tema parçası şu ana kadarki en iyi çalışmasıdır bence. Kariyerindeki ilk 7 - 8 yılına bakılınca bu parçayı çıkarırsak zaten ahım şahım bir iş çıkaramamış. Stanley Mayer ile birlikte biraz takılıp sonra kendi yağıyla kavrulmaya çalışmış Zimmer. Ama bu albümde kariyer patlamasını fazlasıyla yapmış. “Rain Man – Main Theme” ya da “Leaving Wallbrook/On the Road” isimli parçayı kastediyorum aslında. Bir insan bu parçayı hangi halet-i ruhiyeyle yazar çok merak ediyorum. Uçmuş, kendinden geçmiş olmak lazım bu melodileri çıkarabilmek için. Ne zaman dinlesem hemen aklıma Tom Cruise ve Dustin Hoffman’ın hastanenin o ağaçlarla çevrili uzun yolunda yürüdüğü sahne gözümün önüne gelir. Sonra defalarca tekrar tekrar dinlenilir. Yıllarca ana haber bültenlerinde, çeşitli televizyon programlarında dinleyip “Ben bu parçayı nerden tanıyorum” etkisi bırakmıştır çoğumuzda. Zaten bunu başarabiliyorsa beklentileri
fazlasıyla karşılamış demektir.


















Orijinal soundtrack albümündeki 10 parçadan 2 parça Zimmer’e ait. Yıllar sonra koleksiyonerler için çıkan “recording sessions” (film içinde kullanılan tüm score parçaların yer aldığı kayıt) albümünde ise 24 parça var. Ana temaya sadık kalarak hazırlanan albümde tema müziğin benzeri türevleri parçalara sıklıkla rastlanıyor, tema müziğin muhteşemliğinden ötürü albümün dinlenebilirliği de haliyle tavan yapıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder