16 Temmuz 2009 Perşembe

Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo













Beyazperde de, film ile birlikte müziklerinde bu kadar ön plana çıktığı başka bir tür sanırım yoktur. Spaghetti Westernler... Kan, acımasızlık, açgözlülük, bencillik ve para... Bu öğelerin harika bir biçimde yedirildiği karakterler doyumsuz bir görsel şölen sunarlar bize. Türü sevenler için bu şöleni kelimelerle ifade etmek gerçekten zordur. Spaghetti Western denince de akla tabii ki ilk olarak orijinal adıyla Il Buono Il Brutto Il cattivo (iyi kötü ve çirkin, the good the bad and the ugly) gelir. Yönetmen Sergio Leone'nin dolar üçlemesinin gözbebeği...

Filmin müzikleri, film müziklerinin gelmiş geçmiş en büyük ismine, Ennio Morricone'ye ait. 1966 yapımı bu albüm nerdeyse 170-180 dakika süren filmi 100-110 dakikalık olağanüstü bestelerle süslemektedir. Albümün ana temasını bilmeyen, çaldığında kendi ıslığıyla bu melodiye eşlik etmeyen kimse yoktur.

İlk albüm 11 parçadan oluşan filmin daha çok can alıcı parçaları olan "main theme, the sundown, ecstasy of the gold, the trio" gibi parçaları barındıran 33 dakikalık çalışmaydı. Dünyanın birçok yerinde o yıllarda LP (taş plak) olarak çıkan albüm çok yoğun bir ilgi görmüş. Teknoloji ilerledikçe kasetlere oradan da CD'lere aktarılmış. Yaklaşık 70-80 dakikalık müzik hala yayınlanmamış, var olan albüm ise hayranları ilerleyen yıllarda tatmin etmemeye başlamıştı, 1 Nisan 2001 yılında GDM (sadece İtalyan fİlm müzikleri çıkaran bir şirket) 21 parçadan oluşan 58 dakikalık, 2000 kopyalık bir "expanded (daha fazla parça içeren)" albüm yayımladı. Bu albümde, var olan 11 parçanın yanı sıra daha önce hiç yayınlanmayan "father ramirez, sententia, the mission san antonio" gibi parçalar eklendi. Daha sonraki yıllarda aynı süre ve parça sayısına ait albüm farklı şirketlerden çıkmaya devam etti. Ennio Morricone, Jerry Goldsmith gibi film için bestelenmiş tüm parçaların albümlerde yayınlanmasına karşı çıkanlardan. Onlar sadece kendilerinin izin verdiği parçaların albümlerde yer almasını istiyorlar. Jerry Goldsmith öldükten sonra ona ait onlarca çalışmanın complete, expanded albümün yayınlanmasıda bunun kanıtı olsa gerek.









































Yakın zamanda GDM bu filme ait "complete" bir albüm çıkaracağını duyurmuştu ancak Morricone ile anlaşamamaları bu rüyanın hayranları için ileri bir tarihe ertelenmesine neden oldu. Etrafta resmi olmayan 3-4 "unreleased, complete score" dolaşıyor, ses kaliteleri, parça sayıları ve toplam süreleri birbirinden farklı albümler. Stüdyolarla arası iyi olan bazı koleksiyonerler bu albümleri bir şekilde ele geçirip kendileri için arşivleyip aynı zamanda fahiş fiyatlarla piyasaya sürebiliyorlar. 2000 Euro'ya kadar bu albümlerin alıcı bulduğunu söylemişti bir arkadaşım. Benim bildiğim 41 parça 74 dakikalık tek CD, 27 + 18 = 45 parça 82 dakikalık çift CD ve 31 + 27 = 58 parça 107 dakikalık çift CD'li sürümler mevcut. 58 parçalık sürümün, Morricone'nin bestelerinin yer aldığı mastertape'dan direk kopya olduğu ve film içinde kullanılan tüm parçaları içerdiği söylentileri film müzikleri forumlarında koleksiyonerlerce epey konuşulmuştu. 60-62 parçalık başka albümlerinde varlığından söz ediliyordu fakat bunların hayranlar tarafından yapılan dvd-ripler olduğu, içinde parçaların konser versiyonları, cover halleri olduğu ortaya çıktığı için bu albümlerin fazla bir önemi kalmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder