26 Temmuz 2009 Pazar

Ennio Morricone ve Spaghetti Westernler Üzerine...















Sanılanın ya da Wikipedia gibi sitelerde yazılanların aksine Ennio Morricone’nin spaghetti westernler üzerine yaptığı çalışmalar onun diskografisinin % 30’ u kadar değildir. Gerçek sayı verilenin aksine çok daha azdır. Toplamda 500 den fazla filme ve tiyatroya beste yapan Morricone’nin % 30’luk dilim baz alındığında bu türe yaptığı çalışmalarının ortalama 150 civarında olması gerekir. Ancak Morricone’nin spaghetti western albümlerine bakıldığında bu sayının sadece 34 olduğunu görülür.



















1963 yılında “Duello Nel Texas” filmine yaptığı müziklerle spaghetti western serüvenine başlamıştır Morricone. Ne gariptir ki aradan 46 yıl geçmesine rağmen bu filme ait resmi bir albüm hala piyasaya sürülmemiştir. Sadece hayranları tarafından filmin DVD’sinden riplenmiş 19 parçalık kötü bir ses kalitesine sahip SFX’li (filmde kullanılan müzikle birlikte diyalogları da içeren parçaların olduğu) bir albüm mevcut. 1964 yılında “A Fistful of Dollars” filmiyle başlayıp 1965 yılında çıkan “For a Few Dollars More” ve hemen ardından 1966 yılında serinin son filmi olan ”The Good, The Bad and The Ugly” dolar üçlemesinin de müziklerini yapmıştır. Aradan 40 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen bu üçleme içinde yapılan tüm müzikleri içeren albümler de henüz piyasaya sürül(e)medi.
Bu filmlerin müziklerini hazırlarken arada 1965 yılında “Sette Pistole Per I MacGregor” ve1967 yılında “Sette Donne Per I MacGregor” gibi spaghetti western tarzındaki filmlerinde müzikleri Morricone tarafından hazırlanmıştır. Yukarıdaki örneklerde olduğu gibi bu filmlere ait albümlerde şimdilik piyasaya sürülmüş değiller. Kötü ses kalitesine sahip 1-2 parçalık kofti albümler mevcut. Ayrıca “Two Mules For Sister Sara” , “…E Per Tetto Un Cielo Di Stelle” filmlerine ait albümlerin yenilenip, çok daha iyi ses kalitesinde stereo olarak çıkması gerekir.















Listeyi, yukarıdaki konuya paralel olarak daha da uzatmak mümkün. Ennio Morricone’ye ait spaghetti western dışındaki çalışmalar son 3-4 yılda daha temiz bir ses kaydı ve daha fazla parçayla takır takır çıkarken onun en çok sevilen ve en çok beklenilen spaghetti western çalışmalarında tık yok. Bekleyelim bakalım…

1 yorum:

  1. hi, Y.S.B.,

    thanks for Il Prezzo Del Potere [lossless]

    could you e-mail me?
    arhbclan@gmail.com

    i have some very interesting things for you...
    you'll never sorry if contact me....

    YanıtlaSil